Hur öppnar man en restaurang i Sverige?

Hur öppnar man en restaurang i Sverige?

Att driva en egen restaurang är både jobbigt, kvrävande och ibland svårt men samtidigt väldigt kreativt och givande. Att skapa sin egen profil, sitt sätt att ge gästerna en service som de förväntar sig och gärna lite till. Kanske har du jobbat på olika restauranger och samlat på dig erfarenheter som ger dig inspiration till en restaurang som du själv vill besöka. Bra – då är du på rätt väg! Här följer några tips till dig som funderar på att öppna egen restaurang.

Kunskap och erfarenhet

Samla på er så mycket kunskap och erfarenhet ni kan. Jobba på olika restauranger med olika inriktingar och olika typer av mat. Lunchrestaurang, kvällsöppet, bar och grill eller en riktig profilrestaurang med klass och kvalitè. På detta sättet lär ni er massor och samlar på er både ideer att ta med och saker man inte vill göra, mycket givande för en egen restaurangs möjlighet att överleva och utvecklas. 

Läge och profil

När ni börjar fundera på vilken typ av restaurang ni önskar öppna så är det dags att leta läge och plats som passar just er restaurang. Beroende på era tankar är det viktigt att hitta ett läge för t ex en lunchrestaurang. Bra flöde av människor från olika typer av arbetsplatser, parkeringsmöjligheter, tillgänglighet för en kvällsöppen restaurang, allmänna kommunikationer, kanske hotell i närheten för att kunna arrangera festliga bröllop och tillställningar. Profilen på restaurangen hör även lokalen till. Hur är lokalen utformad och kan den passa till den profil ni tänker er? Behöver ni renovera och skall ni då satsa på en inredning och anpassning efter era tankar.

Regler och lagar

För att starta och driva en egen restaurang krävs kunskap i en hel del olika ämnen och det är bara att bita i det sura äpplet och ta reda på fakta. Hur är lokalerna utformade? håller de måttet för de olika hygienkraven och mydigheternas syn på systematiskt miljöskyddsarbete eller krävs det investeringar och ombyggnation. Tillstånd för alkoholservering och öppettider samt brandskyddsarbetet är även dessa punkter som är viktiga att ta reda på innan man startar upp en verksamhet såsom restaurang.

Personal och ägande

Med eget arbete på ett flertal olika restauranger ger också en inblick i hur man jobbar inte bara i köket utan öppettider och arbetstider som för ägare och ansvariga inte är detsamma. Har man inte kunskapen om de viktiga arbetsuppgifterna runt omkring själva matlagningen bör man skaffa sig en kompanjon eller köpa tjänsten som handlar om ekonomi och personalplanering. Denna kunskap krävs oavsett vilket typ av företag man önskar starta och är viktigt för att skapa en struktur och en systematiskt väl fungerande arbetsplats som behåller sin personal och tillsammans skapar förutsättningar för en framgångsrik restaurang.