Om underbar svensk matlagning

Om underbar svensk matlagning

Att laga sedvanlig traditionell svensk mat är idag en glädje. Så många moderna kockar och nyöppnade kök och restauranger väljer att arbeta med de gamla traditionella recepten och detta ger ny energi och nya tillvägagångssätt för att laga mat. Visst krävs det nytänkande men också en vilja att bevara och förfina det gamla. När man lagar traditionell svensk mat är det viktigt att man ser hela kedjan från produkten man jobbar med till maträtten som hamnar på tallriken, för även om mycket av maten anses tung och kanske lite onyttig så är det här man skall lägga sin energi. Att förnya och variera utan att tappa känslan och smakerna. 

Om underbar svensk matlagning

Smaker

De svenska smakerna är ofta klart utstuderade och ganska kraftiga, vi använder mycket salt, peppar och smaksättning såsom lagerblad, enbär, dill och rotfrukter. Dessa har funnits lång tid i vårat kök och har gett en klar smakbild över det svenska traditionella köket. Även syran är en svensk vanlig smak och faller givetvis tillbaka till den tid då vi syrade produkter för hållbarheten, surkål, syrade grönsaker och inläggningar. 

Råvaror

Inte minst potatisen är en dominant och här är det viktigt att använda bra produkter, rätt potatissort och rätt tillagning. Det är naturligtvis olika typer av potatis beroende på årstid och med höjdpunkten färsk svensk potatis under juni och juli månad går det inte att missta sig på vad en bra potatis är. Överhuvudtaget rotfrukter och ärter är traditionsrika och klassiska produkter. När man jämför recept från t ex medelhavsländerna med de svenska så ser man att i Sverige används mjölkprodukter i stor utsträckning, grädde och mjölk till såser och grytor. Filmjölk och gräddfil med sin syra är ofta en väl använd smak-kombination.

Tillagning

De flesta råvarorna kräver sin tillagning och sin smaksättning för att inte bli tråkiga och läser man gamla klassiska recept så inser man att matlagning tar tid, det marineras och läggs in i dagar för att möras, det röks och torkas kött och fisk. Själva tillagningen blir ofta grytor, buljonger och storkok som kräver sina timmar på spis och i ugn. Det blir bra, vällagad och smakrik mat som serveras på tallrikarna. 

Husets specialitè

När man väl har satt sin restaurangprofil så kommer ofta familjens favoriträtt upp på svarta tavlan och menyn. En rätt att alltid återvända till, som kan ätas flera dagar i veckan, som har en välbalanserad smakpalett och ur ett ekonomiskt perspektiv är matnyttig även i köket. Denna familjerätt kan vara t ex dillkött där den klassiska svenska syran kombineras med det långkokta köttet som faller isär när man sätter gaffeln i, eller varför inte en klassisk ärtsoppa som kokats med köttsvål och blötlagda gula ärter.