Vår framtida meny

Vår framtida meny

Att sätta en meny är ett kreativt och roligt jobb samtidigt som era smaklökar och tankar kanske inte alltid är samma som för era gäster. Här gäller det att på ett professionellt sätt få gästerna att uppskatta er meny tillsammans med den profil ni har på er restaurang. Olika menyer kan tillämpas för olika tider på dagen, lunchmeny eller kvällsmeny, klassiska rätter som många gäster tycker om kan kallas t ex ”köket rekommenderar” och ständigt återfinnas på en fast meny. För variation även för en icke lunchrestaurang där variation är ett krav, kan man komplettera menyn med kvällens specialité eller några rätter som passar just till ett evenemang eller helgens tema.

Lunchmeny

Sverige har rent generellt hög klass på lunchserveringar. Det skall vara bra vällagad mat till ett rimligt pris. Här får ni som restaurangägare tänka till för att hålla rätterna inom rimliga ekonomiska nivåer samtidigt som maten tillsammans med service och miljö skall ge gästerna en vilja att återkomma flera dagar i veckan. Tacksamt för lunchrestauranger är de klassiska recepten på svensk husmanskost tillagad på bra råvaror. Pannbiff med lök, kokt potatis och skysås, Kokt torsk med äggsås, fiskgratäng eller lätt panerad fläsksnitzel med kokta gröna ärter. Har man underlag bland sina gäster är traditionella rätter som ärtsoppa och pannkakor och gräddstuvad pyttipanna två rätter som ofta återfinns på specifika dagar. Måndag respektive torsdag, prova gärna att komplettera med en klassisker till er vanliga meny.

Vår framtida meny

Kvällsmeny

Här är läge och restaurangens profil väldigt viktig och skall spegla er meny. En krog vid havet bör ha några riktig bra fiskrätter med härligt fräscha råvaror som ger gästerna en känsla av att ”sitta på bryggan” och äta. Vågar man kan helstekt fisk vara ett uppskattat inslag, kanske en rödspätta med skirat smör, rödbetor och champinjoner eller en halstrad marulk med traktens godaste skaldjurssås. Vem har inte längtat efter en klassisk räkmacka och gör man den bra, kan man också ta betalt. Har man siktet inne på att bli en krog med status och gott renomè så hitta den profil som passar er lokal och ert läge och våga lita på er kunskap.

Bar och bistro

Att äta enkelt men bra mat oavsett tid på dygnet är svårt men en utmaning som antas av flera krogar. Framför allt passar detta krogar i orter med turister blandat med inhemska gäster som ofta har fasta tider. En bistro och bar brukar jobba med en fast meny, klassiker som köket varierar recepten på. Fisksoppa med husets hembakade bröd och aioli, en högrevsburgare med roliga tillbehör som sticker ut i mängden, en klassisk köttbit, kanske en plankstek med ett riktigt gott örtsmör. Här kan rätterna kompletteras med en daglig varierad rätt eller följa ett tema för helgens evenemang för att ge en variation.